Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Διασυλλογικό πρωτάθλημα ΤΕΣΣΔΕ 2015


Προκήρυξη
1.   Η ΤΕΣΣΔΕ και η Σκακιστική Ένωση Νικόπολη Πρέβεζας διοργανώνουν την προκριματική φάση του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος ΤΕΣΣΔΕ (ΠΟΑ) για το έτος 2015. Η νικήτρια ομάδα του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος θα προκριθεί στο 43ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα 2015.

2.      ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ του πρωταθλήματος ορίζεται το 2ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Πρέβεζας, Κολοκοτρώνη, Περιοχή Νοσοκομείου, Τ.Κ. 48100, Πρέβεζα.

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο Σαββατοκύριακα με σύστημα κλήρωσης «πουλ» απλών συναντήσεων. Το πρόγραμμα αγώνων έχει ως εξής:
                                                Σάββατο 31/1/2015
                                                Κυριακή 1/2/2015
                                                Σάββατο 14/2/2015
                                                Κυριακή 15/2/2015

4.     Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομάδες σωματείων που ανήκουν στην ΤΕΣΣΔΕ με μία ομάδα το καθένα. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στον κ. Σαμωνά Κωνσταντίνο είτε στο τηλέφωνο 6973795404 είτε με αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση samkon970@gmail.com, μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2015. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί και θα μετατραπεί με συμπληρωματική προκήρυξη ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα πάρουν μέρος.

5.   ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90΄ για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνεται, ο σκακιστής/στρια παίρνει ακόμη τριάντα δευτερόλεπτα (30΄΄) χρόνου σκέψης.

6.      Διευθυντής αγώνων ορίζεται ο κ. Δράκος Χαράλαμπος.

7. Ο επικεφαλής διαιτητής και η επιτροπή ενστάσεων θα ορισθούν από την ΤΕΔ σε συμπληρωματική προκήρυξη που θα ακολουθήσει.

8.  Ο διευθυντής αγώνων, η επιτροπή ενστάσεων και ο επικεφαλής διαιτητής μπορούν να αλλάξουν την ώρα έναρξης των γύρων και τον χρόνο σκέψης για κάθε παρτίδα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

9.      ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
    Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ (Β6/11.09.2011) η βασική σύνθεση των ομάδων είναι 10μελής:
1η–4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες
σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (Κ-20, γεννημένη μετά την 1/1/1995),
σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (Κ-16, γεννημένη μετά την 1/1/1999),
σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών-γυναικών (Κ-20,γεννημένος/η μετά την 1/1/1995),
σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (Κ-16, γεννημένος/η μετά την 1/1/1999).
10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (Κ-12, γεννημένος/η μετά την 1/1/2003).

10.  Οι σκακιστές και σκακίστριες στις γενικές σκακιέρες (1η-4η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:
       α. Βαθμός διεθνούς αξιολόγησης (ELO) από τους πίνακες αξιολόγησης της FIDE την 01.01 της αγωνιστικής περιόδου, κατά φθίνουσα σειρά.
       β. Επί ίσου βαθμού αξιολόγησης, ο Τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM FIDE, IM FIDE, ΕΜ ΕΣΟ, FM FIDE, WGM FIDE, ΟΜ ΕΣΟ, WIM FIDE, ΥΜ ΕΣΟ, και WFM FIDE, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).
       γ. Επί ίσου βαθμού αξιολόγησης και κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τους πίνακες αξιολόγησης της FIDE την 01.01 της αγωνιστικής περιόδου κατά φθίνουσα σειρά.
      δ. Επί ίσων όλων των ανωτέρων κριτηρίων, ο Αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος Αριθμός Μητρώου, «παλαιότερος σκακιστής»).

11.  ΓΕΝΙΚΑ.

  α. Μηδενίζονται όλες οι σκακιέρες στις οποίες αγωνίστηκε παίκτης χωρίς δικαίωμα   συμμετοχής για οποιονδήποτε λόγο. Μηδενίζονται, επίσης, όλες οι σκακιέρες που έμειναν   «ανώνυμες».

  β. Για να αρχίσουν να αγωνίζονται οι σκακιστές και σκακίστριες μιας ομάδας, πρέπει να είναι   τουλάχιστον οι μισοί παρόντες. Στην αντίθετη περίπτωση λειτουργούν τα χρονόμετρά τους   χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση, μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός   παρόντων.

  γ. Μηδενίζονται μετά πάροδο μισής ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του   παιχνιδιού όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες που δεν έχουν προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο.   Αν δεν έχουν προσέλθει οι μισοί τουλάχιστον σκακιστές και σκακίστριες από μία ομάδα,   μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα.

  δ. Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει στο διαιτητή τη σύνθεσή του μέχρι την καθορισμένη   ώρα έναρξης των αγώνων, τίθενται σε λειτουργία τα χρονόμετρα των σκακιστών του χωρίς   αυτοί να έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν πριν δοθεί η σύνθεση.

  ε. Για κάθε παρτίδα που χάνει μια ομάδα χωρίς αγώνα, αφαιρείται μισός πόντος από το σύνολο   των πόντων που συγκεντρώνουν οι παίκτες της και μέχρι να μηδενιστούν οι πόντοι που   συγκέντρωσαν (δεν υπάρχουν αρνητικοί πόντοι).

  στ. Κάθε ομάδα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει Κοινοτικό Σκακιστή/στρια στις σκακιέρες 1-  5 κατόπιν έγγραφης δήλωσης του Σωματείου στην ΤΕΣΣΔΕ, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.

  ζ. Κάθε σωματείο ορίζει με έγγραφό του, που καταθέτει στο διαιτητή, τον αρχηγό της ομάδας.   Ο αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές.

  η. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Παραδίδει τη σύνθεση της   ομάδας στο διαιτητή και θέτει στη διάθεση του διαιτητή την κατάσταση με τους βαθμούς   αξιολόγησης των σκακιστών της ομάδας του. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να      σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να   προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα. Δεν επιτρέπεται   πρόταση «ομαδικών ισοπαλιών». Κάθε επικοινωνία του με παίκτη της ομάδας του επιτρέπεται   να πραγματοποιείται μόνο παρουσία του επικεφαλής διαιτητή της συνάντησης. Υπογράφει   υποχρεωτικά το φύλλο αγώνα (παράλειψη υπογραφής εμπίπτει στην παράγραφο 2.5 του   Πειθαρχικού Κανονισμού). Σημειώνει στο Φύλλο Αγώνα παρατηρήσεις πάνω στις οποίες   μπορεί να στηριχτεί στη συνέχεια ένσταση που ενδεχομένως θα υποβάλει το Σωματείο του.   Γενικότερα, δρα προς το συμφέρον της ομάδας του, πάντα μέσα στα πλαίσια των Κανόνων του   Σκακιού και του φίλαθλου πνεύματος.

  θ. Ρητά απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου και οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής   στους αγωνιζόμενους αθλητές. Οι συσκευές αυτές θα παραμένουν σε ειδικό χώρο φύλαξης που   θα ορίσει ο επικεφαλής διαιτητής μέχρι το πέρας των αγώνων και θα παραδίδονται στον κάτοχό   τους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Αιτιολογημένες προτάσεις εξαίρεσης θα   δηλώνονται πριν την έναρξη των αγώνων.

  ι. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

  ια. Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE  Laws of Chess).



11.  Ισοβαθμίες–Τελική Κατάταξη

 α) Βαθμοί.

 β) Το άθροισμα Sonneborn–Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου,  εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον  αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο  αντίπαλο.

 γ) Άθροισμα των βαθμών επί συνόλου των αγώνων.
 δ) Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους  λιγότερους βαθμούς.
 ε) Άθροισμα των βαθμών των αντιπάλων

13.  Για οτιδήποτε δεν έχει προβλεφτεί από την συγκεκριμένη προκήρυξη, ισχύουν οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΣΟ και της FIDE, ενώ αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι ο διευθυντής αγώνων και ο επικεφαλής διαιτητής.


Για την ΤΕΣΣΔΕ                        Για τη Σκακιστική Ένωση Νικόπολη Πρέβεζας

Ν. Σκιαδόπουλος                                              Ζιώγας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου